RÓŻNICE POMIĘDZY ŻYWNOŚCIĄ EKO A NATURALNĄ

RÓŻNICE POMIĘDZY ŻYWNOŚCIĄ EKO A NATURALNĄ

W ciągu kilku ostatnich lat można mówić o modzie na zdrowe odżywienie. Trzeba sobie powiedzieć, że coraz więcej osób zwraca uwagę na to jak przygotowywane są posiłki. Zależy nam na tym¸ by były one zdrowe oraz pełnowartościowe. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej konsumentów rośnie również zainteresowanie produktami ekologicznymi i takimi, które są mało przetworzone. Coraz częściej zaczynamy robić zakupy w sklepach ze zdrową żywnością niekiedy tak naprawdę nie mamy jednak świadomości czym jest zdrowa żywność.

Żywność naturalna, kontra żywność eko

Czym więc będzie się ona różnić od naturalnej, która jest powszechnie nazywana zdrową, oraz jakie będą je zalety i wady. Przede wszystkim za ekologiczne nie będzie można uważać wszystkich produktów, które pojawiają się w sklepach ze zdrową żywnością.

Według definicji żywność, która jest produkowana w gospodarstwach oraz przetwórstwach, które podlegają certyfikacji może być tak nazywana. W procesie produkcyjnym nie będzie się używać chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków, hormonów czy leków weterynaryjnych oraz organizmów transgenicznych. Ogranicza się również stosowanie w zakładach przetwórczych dodatkowych substancji udoskonalających. Jeśli chodzi o produkty ekologiczne określa się je obecnie certyfikatami takimi jak Bioeksperta, Biocert Agrobiotest, Ekogwarancja PTRE, Cobico, PNG i PCBC. Jest to znak, że taki produkt jest przygotowywany zgodnie z rolnictwem ekologicznym.

Natomiast pojęcie żywności naturalnej jest tak naprawdę bardzo szerokie. Zaliczyć można do niego produkty, które wpływają korzystnie na zdrowie, są mało przetworzone, nie mają konserwantów oraz polepszaczy. Produkty naturalne są więc nieco mniej bezpieczne i mniej pewne niż te ekologiczne. Należy pamiętać o tym, że reklamy są bardzo dużą siłą i często będziemy słyszeć o doskonałości różnych produktów, ale rzeczywistość może być tutaj różna. Pewnie wiele osób zastanawia się czy warto wydawać nieco więcej pieniędzy i kupować produkty ekologiczne.

Czy rzeczywiście będą one zdrowsze od produktów jakie można spotkać na półkach w hipermarketach?

Przede wszystkim ekologiczne to produkty, które mają mniejszą ilość substancji toksycznych i za to już duży plus. Warzywa, które pochodzą z takich upraw mają nawet 50% mniej składników rakotwórczych i azotanów. Podobnie będzie tam także zdecydowanie mniej pestycydów. Powołując się na wyniki wielu badań odsetek pozostałości pestycydów w żywności eko jest połowę mniejszy niż w innej żywności. Kolejną zaletą żywności wyprodukowanej w przetwórstwach certyfikowanych będzie wyższa zawartość witamin oraz składników mineralnych.

Żywność eko

Charakteryzuje ją więcej witaminy C i magnezu. Na korzyć tej żywności będzie przemawiał również wyższy poziom żelaza, a jak wiadomo jego niedobór jest obecnie często spotykany. Jeśli chodzi o wady żywności ekologicznej to na pewno będzie to fakt, że jest ona zdecydowanie droższa niż ta konwencjonalna. Wiele osób uważa ją także za mniej apetyczną. Ze względu na to, że jest tam mniej składników sztucznych owoce eko będą wyglądać mniej atrakcyjnie, ponieważ nie są one tak kształtne, kolorowe i piękne jak z obrazka. Jednak to taka cecha, która nie powinna być jednoznacznie zaliczona do Wad. Tak jak mówiliśmy żywność naturalna może jest zdrowa i nisko przetworzona, ale nie mamy pewności, że będzie ona tak dobra jak ekologiczne.

Przede wszystkim nie będzie ona powstawać w specjalnych certyfikowanych gospodarstwach, gdzie stosuje się formę działania ekologicznego. Dlatego nie są stosowane wobec niej wszystkie ograniczenia oraz stałe kontrole tak jak się to dzieje w przypadku żywności EKO. Dlatego kupując produkty na różnych straganach czy w osiedlowych sklepach nie mamy już pewność, że nie będzie tam chemii. Chyba każdy z nas wie, że zdrowa dieta musi się opierać na jak najmniej przetworzonych pożywieniach.

Żywność bez sztucznych dodatków, produkowania w warunkach zharmonizowanych jest dużo bardziej wartościowa i zasobna w cenne składniki odżywcze niż żywność powstająca z użyciem sztucznych nawozów czy środków ochrony roślin.