Eko żywność bez tajemnic

Eko żywność bez tajemnic

Ekożywność, a także stosowany zamiennie termin żywność ekologiczna, jest używany w celu zdefiniowania tych produktów żywnościowych, które powstały w oparciu o wytyczne rolnictwa ekologicznego, a więc takiego, które troszczy się o środowisko naturalne.

Mamy do czynienia z rodzajem gospodarki charakteryzującym się między innymi eliminacją pestycydów, choć bowiem wiele uwagi poświęca się zagrożeniu, jakie stanowią one dla środowiska naturalnego, nie można zapominać również o tym, że nie pozostają one bez wpływu na ludzki organizm. W rezultacie, w procesie produkcji żywności ekologicznej wykorzystuje się jedynie naturalny nawóz – kompost albo nawozy zielone. Ma to jeszcze jeden plus, pozwala bowiem na wykorzystanie odpadów.

Zdrowa żywność ekologiczna 

Gdy mówimy o żywności ekologicznej, możemy mieć też pewność, że na każdym etapie jej postępowania jest ona monitorowana przez rolnika. Co więcej, sprawdza się, czy w procesie jej powstawania nie dochodzi do nadużyć. Lista zalet ekożywności może zaimponować, kluczowe znaczenie ma przy tym zarówno charakterystyczna dla niej naturalność, jak i wysoka jakość. Ogromna jest w tym zasługa kontrolerów, a więc osób, które analizują każdy proces powstawania.

Dla konsumenta największe znaczenie ma w tym wypadku certyfikat, który stanowi poświadczenie pochodzenia produktu. Producent, który stara się o taki dokument musi liczyć się z tym, że nie będzie to zadanie proste, restrykcje spotykają się jednak ze zrozumieniem, potwierdzają bowiem, że ekożywność nie jest taką jedynie z nazwy. Ogromną zaletą żywności ekologicznej jest również to, że w procesie jej powstawania rezygnuje się ze sztucznych dodatków, antybiotyków oraz stosowanych coraz powszechniej hormonów wzrostu.

Ekożywność daje nam gwarancję, że nie uświadczymy takich rozwiązań. Kupując produkty tego typu możemy też mieć pewność, że sami przyczyniamy się do odciążenia otaczającego nas środowiska. Nie tylko chronimy w ten sposób organizmy żywe, ale również autentycznie troszczymy się o ekosystem. Ekożywność nie cieszyłaby się jednak dzisiejszym powodzeniem, gdyby nie posiadała walorów zdrowotnych. Jest to rozwiązanie w szczególny sposób wskazane dla tych osób, które zmagają się z alergiami pokarmowymi, a dla nikogo zaskoczeniem nie powinno być to, że ich liczba systematycznie rośnie.

Produkty ekologiczne są też bogate w witaminy oraz składniki odżywcze. Niestety, jeśli decydujemy się na korzystanie z ekożywności, musimy mieć świadomość tego, że wcale nie sięgamy po rozwiązanie wolne od wad. Oczywiście, na pierwszy plan wysuwa się w tym kontekście cena. Niemal na całym świecie produkty ekologiczne są droższe od tych, które powstają bez należnej troski o środowisko naturalne, nie da się jednak ukryć, że różnica, z jaką mamy do czynienia w naszym kraju, zaskakuje szczególnie negatywnie. W dużej mierze wynika to z tego, że ciągle nie ma w Polsce zbyt wielu gospodarstw ekologicznych, nie bez znaczenia jest jednak i to, że sam proces powstawania takiej żywności jest wieloetapowy, a jednocześnie wymaga on stałej obecności człowieka.

Innym problemem, który jest podnoszony coraz częściej, jest z pewnością ten, który wiąże się z tak zwanymi odczuciami sensorycznymi. Ekożywność nie jest ani tak atrakcyjna, ani barwna, jak produkty, które powstają bez niezbędnego w takim przypadku poszanowania natury. Dużym problemem pozostaje też dostępność tego typu produktów. Najczęściej musimy udać się w tym celu do specjalnych sklepów z żywnością ekologiczną. Nie brakuje ich w największych polskich miastach, ich znalezienie w mniejszych ośrodkach potrafi być jednak problematyczne.