Ekologiczna żywność w Polsce.

Ekologiczna żywność w Polsce.

Żywność ekologiczna  zdobywa zwolenników

Jednak co określamy mianem żywności ekologicznej i ca ją wyróżnia?

Jest to grupa produktów pochodzenia naturalnego, głównie warzywa i owoce, ale także niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego i ziarna zbóż nie przetworzone w procesach fabrycznych. Takie produkty od samego początku uprawy czy uzyskiwania odzwierzęcego, są produkowane w warunkach gospodarstw całkowicie ekologicznych, gdzie nie można wprowadzać środków chemicznych do ochrony roślin i sztucznych nawozów. W gospodarstwie ekologicznym rośliny i owoce są produkowane naturalnymi metodami, jakie są znane od wieków, z użyciem obornika i kompostu. Zwierzęta są karmione naturalnie, bez sztucznych pasz i substancji przyśpieszających wzrost i efektywność.

W gospodarstwach ekologicznych bardzo dużą wagę przywiązuje się do ochrony środowiska naturalnego, tak aby jak najmniej oddziaływać na nie w chemiczny sposób. Gospodarstwa określne ekologicznymi musza być poddawane regularnym kontrolom przez instytucje gospodarki rolnej, i dopiero po uzyskaniu pozytywnej opinii mogą używać miana gospodarstwa ekologicznego produkującego żywność ekologiczną. Na całym świecie coraz więcej osób chce kupować żywność ekologiczną, pozbawioną dodatków chemicznych i licznych substancji szkodliwych dla zdrowia, jakie pojawiają się po użyciu sztucznych nawozów i pasz.

Co prawda są to ilości niegroźne w pojedynczych sztukach, lecz spożywane przez długi czas mogą się stać bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Z tego względu obserwujemy powstawanie coraz to nowych sklepów z asortymentem żywności, gdzie słowo „ekologiczna” i „zdrowa” jest podstawą do wyłożenia na półkach. Wiele sieciowych supermarketów także chce wprowadza u siebie linie produktów ekologicznych, choć nie zawsze w każdym sklepie ją uświadczymy.

Żywnością ekologiczną interesują się przede wszystkim osoby będące w pełni świadome zagrożeń płynących ze sztucznych konserwantów, pestycydów i innych chemicznych „dodatków” jakie znajdują się w żywności. Jednak ten nowy trend, podparty licznymi artykułami w prasie, na stronach i blogach internetowych, czy też świadomą publikacją w wielu sklepach, zdobywa coraz więcej zwolenników również wśród osób które do tej pory nie zważały na tego typu zagrożenia. Konsumenci coraz bardziej świadomie sięgają po produkty eko-, przekonywani przez producentów, że żywność ekologiczna jest lepsza i bardziej treściwa w składniki odżywcze niż żywność konwencjonalna.

Przyjrzyjmy się bliżej tej sprawie i popatrzmy czy tak jest naprawdę, czy nie ulegamy złudzeniu?

Pomimo tego, że naukowcy przekonują, że praktycznie nie ma różnic pomiędzy żywnością ekologiczną a konwencjonalną w zawartości witamin i innych składników odżywczych, a podstawowa różnica jest cena, to jest inaczej. Największym plusem żywności ekologicznej z pewnością jest brak środków chemicznych przy jej produkcji lub ich minimalna ilość. Okazuje się, że żywność ekologiczna, czyli owoce i warzywa, aż w 75 % wszystkich upraw nie zawierały żadnych szkodliwych pestycydów czy innych substancji chemicznych gromadzących się pod wpływem sztucznych nawozów.

W przypadku żywności konwencjonalnej tym samym mogło się pochwalić tylko 16% całości upraw, więc różnica jest ogromna, z czego coraz bardziej zdają sobie sprawę konsumenci. Brak chemii w spożywanych produktach to zatem największa zaleta ekologicznych produktów, co bez wątpienia stanowi najważniejszą różnicę pomiędzy produktami żywności konwencjonalnej. W uprawach żywności ekologicznej zgodnie z dyrektywami Unii Europejskiej można używać tylko pestycydów o bardzo małym stężeniu i bardzo bezpiecznych dla zdrowia, natomiast w przypadku żywności konwencjonalnej sztucznych polepszaczy wzrostu i wyglądu stosuje się bardzo dużo i często, aby plony były obfitsze.